miercuri, 25 mai 2011

Entorsa reloaded!

Sunt in Paris, si din pacate, in loc sa bantui pe strazile celui mai frumos oras din lume, sunt consemnat la pat cu o entorsa capatata in dimineata asta in timp ce alergam prin Bois de Boulogne. Bummer!
Eram la minutul 12 dintr-o alergare tempo de 30 de minute, in jurul unui lac pe o poteca ingusta si sinuoasa, cu mici diferente de nivel. Genul ala de ti se pare ca esti intr-un montagne-rousse, lucrurile se succed rapid, curbe fara vizibilitate, stanga, dreapta, stanga iar, hop o coborare, atentie la radacinile alea... toata atentia e concentrata asupra urmatoarei miscari, iar mintea parca se disociaza de efort si te simti ca un pilot de avatar :)... love it! Si nu stiu cum am avut un moment de ratacire, de visare, de pierdere a concentrarii, de iesire din prezent, ziceti-i cum vreti, cand am simtit glezna stanga cum fuge in interior si trosneste audibil. Stooop!
Am intrat imediat in modul "action", nu aveam timp de pierdut. Prima jumatate de ora e critica. Trebuia sa gasesc gheata, and fast! Ou est le plus proche restaurant, s'il vous plait? ... un domn imi arata directia de unde venisem in alergare usoara de la metrou...aha deci, la mama naibii, asta e.... Eram inca incalzit, durerea nu se simtea prea tare, si am putut merge, cu grija sa nu pun prea multa greutate pe stangul, pana am gasit restaurantul. Trecusera 15 min, glezna incepuse sa se umfle usor. Foarte amabili mi-au dat 4 cuburi mari de gheata. Le-am indesat in soseta, cate doua pe interiorul si exteriorul gleznei, si m-am asezat la o masa, si, masura nr 2 dupa gheata, am ridicat piciorul pe un calorifer.
Am luat micul dejun iar unul din primele lucruri care mi-au trecut prin cap a fost: ce rahat ca nu am terminat antrenamentul, macar daca se intampla la minutul 20 nu la 12. Incredibil de stupid, dar simteam un fel de vinovatie pentru antrenamentul interupt. Numai creierul meu reptilian (care subconstient e responsabil cu urmarirea obiectivelor) putea sa scorneasca asa ceva. Apoi m-am gandit la concursuri. Ironman Oradea e la 4 saptamani. Probabil 1-2 saptamani nu voi putea alerga. Dar o sa inot la greu. Iar dupa vreo 5 zile estimez ca o sa pot bicicli. Este un mic pas inapoi, dar in acelasi timp si un prilej bun de odihna, dupa 3 saptamani grele. Tour de Pays de Caux incepe fix intr-o saptamana. Aici ma doare cel mai tare ca nu sunt singurul afectat daca nu particip, suntem o echipa si sigur vor fi dezamagiti. Tot ce pot spune acum este ca voi face tot ce e sub controlul meu ca sa grabesc recuperarea. Cat despre cursa de 10 km de poimaine, bye bye, va fi primul meu DNS pe anul asta.
Termin masa tot intorcind situatia pe toate partile, imi burdusesc soseta inca o data cu cuburi de gheata, si ma sui in metrou spre hotel. Gasesc o farmacie si intreb intr-o doara unde as putea gasi o carja in Paris. Spre surpriza mea farmacistul se duce in spate si se intoarce cu o frumusete de carja de mi-au sclipit ochii :) 24 de euro, face toti banii. Acum ma pot misca fara sa calc pe picior, super tare! Mai iau de la farmacie un spray racitor pentru momentele cand nu am gheata la indemana, precum si o fasa elastica foarte buna, autoadeziva.
In camera imi leg fasa si imi incropesc un suport de picior din perdeaua legata cu doua ace de siguranta gasite pe centura de numar :) Foarte important de tinut piciorul ridicat.
Apoi zac in pat si devin filozofic. Lucrurile astea sunt inevitabile. Accidentarea vine sigur la un moment dat in sportul asta. La unii mai des, la altii mai rar, dar e un dat. Asa ca cel mai bine este sa fie acceptata pentru ca parerea de rau, furia, frustrarea nu schimba absolut nimic. Iar acceptarea asta e ca un muschi ce trebuie lucrat, de aceea trebuie vazuta partea pozitiva in faptul ca avem sansa sa mai cizelam acest muschi din cand in cand.
Reteta pentru depasirea situatiilor de genul asta pare a fi urmatoarea, din experientele mele si ale altora pe care ii urmaresc:
1. gaseste partile pozitive,
2. fa ce trebuie pentru recuperare,
3. foloseste timpul asta pentru a-ti indrepta atentia spre alte aspecte ale vietii.

Partea pozitiva pe care o vad eu? Acum am scapat ieftin! Sunt multi altii care din pacate nu pot spune asta, dar in mod sigur ceva pozitiv se gaseste in orice situatie.
Trebuie doar sa vrei sa vezi.

Train smart!






9 comentarii:

  1. Sergiu, sa ai grija. Si insanatosire grabnica

    RăspundețiȘtergere
  2. Thx Marian! Cred ca va fi grabnica pentru ca semnele sunt bune. S-a dezumflat si nu doare când las greutatea pe picior. Am si mobilitate destul de buna, pot desena literele alfabetului cu laba piciorului fără durere, exercitiu dealtfel recomandat. Fingers crossed! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ouch, sper sa te refaci cat mai repede.
    Bafta si ai grija la Tour de Pays de Caux.

    RăspundețiȘtergere
  4. Gabi, thx, fac tot ce se poate :) azi am continuat exercitii de dorsiflexie si alternari apa fierbinte si gheata. E mult mai bine. Pot merge normal. Dimineata am inotat 1h30min, am putut da din picioare f ok. Voi inota in fiecare zi. Duminica planuiesc sa fac testul cu sarit de 4 pe un picior. Daca il fac fara durere, I am good to go!

    RăspundețiȘtergere
  5. Shit happens!! Hai, refacere rapida si cat mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sergiu, daca vrei sa te faci repede bine, trebuie sa-ti marturisesti pacatele ca sa ai sufletul curat. Am alergat si eu in Bois de Boulogne cu un localnic. Acesta mi-a atras atentia asupra unor aratari destul de sumar imbracate iesite la produs si mi-a recomandat sa ma uit pe unde calc, pentru ca ele sunt cauza a 100% din entorsele care se intampla in BdB. Mai precis "ei".

    RăspundețiȘtergere
  7. Silviu, exact asa vroiam sa denumesc postul, shit happens, dar m-am gandit sa fie mai clar despre ce "shit" e vorba :)

    Viorel, cred ca esti un oracol ceva :) ok marturisesc! Nu mergea sa scriu asta in postare, dar acum la comentarii nu se mai uita nimeni ... sper :)) nu cred ca erau niste "ei" ca aveau asicsi si erau doar la produs de kilometri alergati :)

    RăspundețiȘtergere
  8. bine iti mai sade cu carja aia!! vointa de fier, de care sunt sigur ca dispui, si refacere cat mai rapida.

    RăspundețiȘtergere
  9. Edi, pana sa apuc sa-ti multumesc de urare deja m-am refacut :)

    RăspundețiȘtergere