duminică, 24 februarie 2013

Winter Tri Challenge 2013

Winter Tri deschide seria triatloanelor din Romania de anul asta, si ma bucur ca am putut participa la un eveniment atat de profesionist organizat.

6.8km alergare, 12km bike, 500 m inot, a fost primul meu triatlon sprint (desi nu a avut distantele standard de sprint eu asa il consider).
L-am privit ca pe un antrenament, mai ales unul mental, pentru ca distantele scurte sunt ceva de care recunosc ca ma cam tem, si de obicei le evit. Totul a fost de fapt o confruntare a unei frici. Nu am castigat inca razboiul cu frica asta, doar inca o mica batalie.
De ce ma tem? In principal de intensitatea prea ridicata, de faptul ca nu am antrenament specific pentru asa ceva si nu ma pot ridica la inaltimea propriilor asteptari.

L-am inclus in programul meu de antrenament pentru half-ironman:

  • pentru a incepe sa ma obisnuiesc cu atmosfera de concurs
  • pentru a exersa niste tehnici de relaxare si antrenament mental (mai ales pe portiunea de alergare)
  • pentru ca putina intensitate nu strica in perioada de build prin care trec acum
  • pentru ca n-am fost anul trecut si eram curios sa incerc un triatlon "pe invers"

La alergare am clacat un pic la sfarsit pentru ca nu mi-am dozat foarte bine efortul. Imi setasem in minte ca-s 5km si m-a luat un pic prin surprindere lungimea de 6.8km. La jumatatea traseului eram in media de 4:20/km, pentru ca pe sfarsit media sa fie 4:30/km.
Prima tranzitie a decurs bine (mi-ar fi prins bine sa am bicla ceva mai in fata), iar la bicla am simtit ca am aripi. Se simt cele 3 ore saptamanale pe trainer (media pe ultimile 2 luni).
Mi-am gasit drumul prin vestiar si dus, lasand o dara de echipament in spatele meu pe unde am apucat (era un haos total, dar uimitor am gasit toate lucrurile, n-am pierdut nimic).
Cei 500m de inot la sfarsit au fost o binecuvantare, ma simteam imponderabil si fluid, a fost cea mai placuta parte a concursului.

Am fost uimit sa vad ca am terminat dupa estimarile mele undeva in primii 20. Cei de la SmartAtletic au fost foarte prompti cu rezultatele si a 2-a zi am aflat ca fusesem al 14-lea la general si al 6-lea la (noua mea) categorie de varsta 30-39, cu timpul de 1:13:42.

Ma bucur ca parintii mei au fost prezenti venind sa ne incurajeze, si s-au simtit bine. Desi erau sceptici ca o sa aiba ce face, cred ca i-a luat putin prin surprindere atmosfera dinamica si evenimentele interesante pe care le vezi ca spectator la un concurs.

Si pentru Claudia a fost o experienta foarte frumoasa. Era pregatita, a urmat aproape cap-coada un program de antrenament pentru triatlon sprint, si cred ca a simtit satisfactia scopului implinit si placerea de a-si fi testat un pic limitele.
A castigat chiar un podium de care habar n-a avut pana seara, pentru ca nu am mai putut sta la premiere :)(locul 3 la categoria de varsta 20-29!).

Ce mi-a placut la acest triatlon din punct de vedere organizatoric:

  • faptul ca am putut ridica kiturile in ziua precedenta, eliminand un stres in plus pentru ziua de concurs
  • rasteluri suficiente si destul spatiu pentru fiecare bicla
  • nu a fost o cursa de namol, organizatorii au pastrat aproape tot traseul pe drum asfaltat
  • detaliile concursului profesionist prezentate in avans
  • organizare pe culoarele de inot impecabila
  • cronometrarea cu chip
  • numarul cu elastic
Am fost putin cam confuz cu privire la modul de utilizare a dusurilor care erau muuult prea avansate, cu tot felul de jeturi din toate directiile.
Pentru ca in starea de vedere tunel in care ma aflam inainte de inot n-am fost in stare sa dau drumul la jetul ala care vine de sus in jos, a trebuit sa ma descurc cu un jet orizontal care imi venea undeva in buric si niste figuri de karate pentru a-l folosi sa-mi dau jegul jos de pe picioare.

Altceva eu nu am de reprosat, mi-a placut foarte mult, mai vin!

Train smart!

7 comentarii:

  1. Felicitari, si tie si Claudiei!

    Cat despre dusuri - hi hi, am noroc ca a fost a 3-a sau a 4-a oara cand am ajuns acolo si acum le descurc si cu ochii inchisi :D
    In cazul in care mai ajungi curand: Maneta pe pozitie verticala e dusul cel mic de pe lateral, maneta la maxim (trebuie impinsa voiniceste) declanseaza si dusul de sus :D cu mentiunea ca unele manete lipsesc cu desavarsire, la vestiarul 1 merg doar 2 (primul si ultimul); la alte vestiare nu stiu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi Diana! Iata partea lipsa din instructiunile de concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mă bucur că ai început să scrii din nou pe blog. Sper să te țină :)

    Felicitări pentru rezultat, te-ai clasat foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Emilian! Ma bucur si eu de cuvintele tale. Tare progresul la alergare, te-a motivat indianul ala de 101 ani nu gluma :)

      Ștergere
  4. Hello Sergiu. Chris McCormack is my name and I want to greet you for your wonderful result. Bravo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh Chris, thank yo so much!
      Please go to alerg.ro and say something nice for my friend Marian there, you'll make him very happy!

      :))

      Ștergere
  5. Bravo, Sergiu! Bine ai revenit si cu scrisul pe blog. Sper sa ii mai motivezi si pe altii sa scrie mai des :P Ah da, chiar ma intrebam cu cine "ma bat" si eu la noua categorie. Spor in toate!

    RăspundețiȘtergere