Desi mi-am propus sa scriu mai concis si mai repede, tot nu am gasit timpul si inspiratia sa o fac cand trebuie. Se pare ca, desi am mai mult timp ca niciodata in ultimile 2-3 luni de cand dorm in medie 6.5-7 ore pe noapte, reusesc sa gasesc o gramada de alte activitati cu care sa il umplu, numai sa scriu aici nu.
La cateva zile dupa ce am inceput experimentul de 30 de zile de trezit la ora 5, cand intre orele 5-8 nu faceam altceva decat sa ma mentin cu ochii deschisi, sa citesc avid si sa invat orice ma putea ajuta sa imi duc experimentul la capat, mi-am dat seama ca timpul pe care l-am castigat nu inseamna nimic daca nu il folosesc eficient, adica in directia realizarii scopurilor mele personale.
Riscam sa il umplu cu tot felul de nimicuri (astea sunt intotdeauna urgent de rezolvat) sau task-uri impuse din exterior care nu au de a face cu ceea ce vreau eu de la viata, si la sfarsitul zilei sa imi dau seama ca nu am facut de fapt nimic care sa ma aduca mai aproape de scopurile mele.
Asa ca mi-am dezvoltat un nou sistem de organizare bazat pe metoda Getting Things Done, dar despre care voi vorbi alta data. Relevant aici este ca in urma planificarii rezultate din aplicarea metodei si a regandirii prioritatilor mele a reiesit ca scrisul este important pentru mine, dar nu e chiar la varful listei. La urma urmei vreau sa devin un atlet mai bun, nu un blogger profesionist.
Asa ca iata, scrisul sufera in continuare, dar nu moare, asta e important :D
Asadar sa mai povestesc putin despre cum au decurs lucrurile dupa prima saptamana a experimentului de 30 de zile de trezit la ora 5...
In a doua saptamana am inceput sa devin mult mai alert imediat dupa trezire, care era insa inca destul de fortata. Adica ma trezeam tot ca din pusca (pentru a nu apuca sa ma gandesc ce bine e sa mai stai in pat), dar dupa cateva minute de operatiuni executate mecanic imi disparea dorinta de a ma reintoarce in pat.
Simteam ca pot sustine o activitate mai intensa chiar de la prima ora si am inceput sa ma bucur la maxim de libertatea orelor la care aproape toata lumea doarme. Ture cu bicla de 60-80 km incepand de la ora 6 (ah ce toamna extraordinara din punct de vedere al vremii!), mers la bazin si alergat pe stadion, tot de la ora 6 evident.
Numaram zilele pana la terminarea experimentului bifindu-le pe un whiteboard. Fiecare zi bifata mi se parea un mic triumf si reuseam sa ma hranesc din el pentru a-mi gasi motivatia ziua urmatoare.
Desi de obicei aveam un nivel de energie destul de ok si constant de-a lungul zilei, am avut si cateva zile nasoale, in care toata ziua am fost zombie. Mi se intampla asta dupa mai multe zile fara somn la pranz si culcat dupa ora 10, dar imi ascultam corpul si zilele urmatoare imi organizam activitatile in asa fel incat sa ma pot culca mai devreme, si eram back on track.
Intre timp mi-am rafinat si obiceiurile pentru sustinerea unei alimentatii sanatoase, fara de care nu se poate sa ai energia constanta in timpul zilei iar somnul bun si odihnitor.
Sa mananci sanatos (si aici nu ma refer la salata asortata de la masa de pranz) zi dupa zi e al naibii de greu!
Dar asta doar daca nu esti suficient de persistent incat sa gasesti solutii la problemele logistice legate de pregatirea mancarii. Daca incerci constant sa gasesti solutii, pana la urma lucrurile se optimizeaza, si timpul petrecut pentru gasirea si pregatirea meselor se poate reduce considerabil.
Dar asta doar daca nu esti suficient de persistent incat sa gasesti solutii la problemele logistice legate de pregatirea mancarii. Daca incerci constant sa gasesti solutii, pana la urma lucrurile se optimizeaza, si timpul petrecut pentru gasirea si pregatirea meselor se poate reduce considerabil.
Faci piata cu aceeasi disciplina ca si cum ai iesi la antrenament, pregatesti legumele in caserole pe care le cari dupa tine la serviciu ca sa ai tot timpul la indemana pentru facut o salata, tii o lista cu alimentele importante si te asiguri ca ai remindere sa le cumperi cand estimezi ca se termina, iei un blender bun care sa te ajute sa faci smoothies - metoda buna si rapida pentru consumarea unei mari cantitati de fructe si legume - , afli cum se pastreaza legumele cat mai mult timp proaspete pentru a nu fi nevoit sa cumperi in fiecare zi pentru ca se strica, gasesti un loc de unde sa cumperi mancaruri sanatoase si gustoase atunci cand nu ai timp sa le prepari, etc.
M-am tinut cu dintii de programul meu, am continuat sa mananc sanatos, si pana la urma am bifat si ziua 30.
Cand am ajuns aici deja era alta viata. Ma trezeam usor si plin de energie, iar de asemenea nivelul de energie era mai bun in timpul zilei. Nu mai simteam nevoia de somn la pranz decat rar.
Odata terminat experimentul nu am sarbatorit cu un somn luuung cum era de asteptat. Si in ziua 31 tot la 5 m-am trezit. Si in ziua 73, adica azi, la fel. Mi-a intrat in sange.
Voi fi early riser forever, yuhuuuuu!
Train smart!
Salutare! Am tot urmarit experimentul tau, eram foarte curios cum o sa fie dupa primele 30 de zile. Ma bucur sa vad ca te-ai adaptat! : )Mult spor in continuare. Imi incep si eu seria de trezit devreme de anul asta in curand.
RăspundețiȘtergereMersi Silviu! Metoda trial-ului de 30 de zile este foarte eficienta, si mult mai usor de dus la bun sfarsit decat un angajament pe termen mai lung. Dupa cele 30 de zile iti dai seama daca este ceea ce vrei sa faci in continuare, sau afli ca nu ti se potriveste, si incerci altceva. Oricum ar fi, iesi in castig.
RăspundețiȘtergereLa ce bazin mergi tu la 6 dimineata?
RăspundețiȘtergereWorldclass luni- vineri, in weekend e de la 8.
RăspundețiȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergerePe tot parcursul experimentului, trezitul la o ora asa matinala, inseamna noapte afara? Personal, consider ca e un factor psihologic important si sunt curios cum l-ai depasit :)
Salut Andrei,
RăspundețiȘtergereDa, buna intrebare :)
Este noapte cat cuprinde, dar e ceva mai bine totusi de cand s-a schimbat ora (inainte de asta faceam o tura de bicla si ma intorceam o data cu rasaritul soarelui, acum il prind pe drum :D).
Si pentru mine era la inceput o problema, un disconfort (irational as zice, nu-i gaseam vre-un motiv anume), dar nu puteam decat sa sper ca pe masura ce ma obisnuiesc va fi mai putin neplacut faptul ca e bezna afara.
Intr-adevar a fost o chestie de obisnuinta, disconfortul de la inceput s-a transformat intr-o bucurie interioara, pe care o simt de fiecare data cand ies din scara blocului si vad cat de calm e totul in jur. Cand ies pe o strada principala vad cateva masini, oameni care coboara din autobuz sau intra la metrou. Orasul se trezeste la viata si e interesant de observat.
Incet-incet se lumineaza si e foarte placut mai ales cand alerg in Herastrau, sau merg cu bicicleta pe drumurile din nordul Bucurestiului.
Deci raspunsul ar fi ca sunt destule lucruri pozitive iar anticiparea lor ma face sa ignor faptul ca trebuie sa incep antrenamentul pe bezna.
Sunt insa doua aspecte practice:
1. cainii sunt foarte activi la ora aia - iti trebuie un aparat cu ultra sunete, e eficient, nu am intalnit javra care sa nu se opreasca sau sa nu fuga cand il aude.
2. iti trebuie far sau frontala cand mergi cu bicicleta.
Ms mult...concluzia de final: Se poate ! :)
RăspundețiȘtergeresi esti refacut complet dupa doar 6-7 ore de somn?adica te simti mai bine decat in trecut cand dormeai mai mult?
RăspundețiȘtergereNevoia de somn difera de la o zi la alta. De cele mai multe ori ma simt foarte bine, dar sunt si zile in care ma simt obosit, in special cand nu reusesc sa ma culc inainte de 10:30, dupa un somn mai agitat, sau dupa ce am baut alcool (chiar si doar o sticla de bere).
RăspundețiȘtergereIn general ma simt mai bine decat inainte, cand dormeam si 9 ore si parca nu era suficient.
Dupa aceasta schimbare sunt convins ca nevoia de somn este foarte strans legata de alimentatie si de activitatea de dinainte de somn.
Daca mi-as respecta la linie alimentatia si obiceiurile de dinainte de culcare, cum am facut-o in primele 30 de zile, probabil as dormi foarte bine tot timpul. Dar pentru a trai in lumea reala trebuie sa fiu un pic flexibil.