duminică, 16 octombrie 2011

Early riser - partea a 2-a


Aceasta este continuarea relatarii mele despre experienta formarii obiceiului de trezire zilnica la ora 5:00, pe care am inceput-o aici.

Eu am mai incercat in trecut sa ma trezesc devreme regulat. Am esuat pentru ca nu am avut o strategie buna, nu am vazut toate aspectele problemei si nu am atacat problema cu toate armele pentru a fi sigur ca reusesc.

Cat de bine dormi este strans legat de:

  • ce mananci si cand
  • cat sport faci si in ce moment al zilei
  • stres
  • ceea ce faci cu o ora-doua inainte de culcare

Ideal ar trebui formate obiceiuri sanatoase in toate aceste zone, inainte de a ataca problema trezitului devreme. Bineinteles ca este un cerc vicios. Nu ai timp sa mananci sanatos si regulat, sa faci sport, sa faci toate lucrurile care trebuie facute la timpul lor pentru a nu fi stresat, si sa petreci ultima ora din zi intr-o activitate usoara care atrage somnul, daca nu te trezesti devreme, dupa un somn foarte odihnitor dar nu foarte lung.

Eu stateam bine numai la capitolul sport. Macar asta fac regulat. La restul pre-conditiilor pentru un somn bun stateam cam prost. Nu pot sa zic ca mancam mai prost decat o fac majoritatea oamenilor, alegeam in general mancare sanatoasa, dar eram departe de nutritia ideala. Cu stresul eram de multe ori in pom, iar in pat ajungeam dupa o masa buna eventual direct din fata calculatorului.

Asa ca fara 8-9 ore de somn simteam ca nu sunt om. Simteam ca este posibil sa dorm mult mai bine, intr-un timp mai scurt, in medie 6.5-7 ore, daca adresez toate aceste probleme. Asta inseamna doua ore castigate zilnic, 14 ore pe saptamana, exact media care imi trebuie pentru realizarea obiectivului la Ironman.
Asa ca in cazul meu motivatia, ingredientul esential pentru succesul oricarei actiuni ce necesita un efort initial de vointa, e cat se poate de clara si de bine definita.

Cu motivatia bine definita, cu aspectele problemei intelese, mai ramanea sa aleg strategia. Aceasta strategie nu este o reteta universala, si tine cont foarte mult de conditiile mele specifice, care poate nu sunt aplicabile la altcineva. Fiecare trebuie sa isi aleaga strategia tinand cont de particularitatile vietii sale.

In cazul meu regulile au fost urmatoarele:

1. Ma voi trezi in fiecare zi la ora 5:00 timp de 30 de zile, fara exceptie. Ma duc la culcare atunci cand mi se face somn. Nu are rost sa impun o ora fixa pentru culcare. Nevoia de somn difera de la o zi la alta. Azi imi vine somnul la 11, si dorm doar 6 ore, maine seara voi fi mai obosit si adorm la 9:30.

2. Nu imi impun o ora fixa de adormit dar trebuie sa imi creez conditiile pentru a putea adormi atunci cand simt ca imi e somn. Asa ca voi fi in pat la ora 9:30 cu o carte buna. Cand simt ca nu mai pot urmari textul si mi se inchid ochii pun cartea deoparte si adorm.

3. Este posibil si foarte probabil ca in perioada de acomodare sa am unele zile in care ma simt obosit, iar un somn de 30 de minute la pranz va fi necesar. Am libertatea ca in acele zile sa lucrez de acasa. Daca nu s-ar fi putut acest lucru as fi gasit o solutie prin care sa strecor jumatate de ora de somn in pauza de pranz.
La asta ma refeream cand spuneam de conditiile specifice. Eu pot sa lucrez de acasa atunci cand simt ca am nevoie de un somn scurt la pranz, altii poate nu. Dar fiecare poate gasi o solutie.

4. Voi folosi dimineata pentru a face sport, dar moderat. Sase dimineata nu este momentul potrivit pentru o sesiune de intervale daca nu esti acomodat cu ora matinala. Sezonul de concursuri e pe sfarsite, si oricum aveam nevoie de o perioada de reconectare cu placerea de a face miscare, de care mai uit uneori in goana pentru auto-depasire.
Faptul ca reusesc sa fac in fiecare zi sport dimineata imi ia o grija de pe suflet, si nu ma mai stresez ca trebuie sa imi fac timp in pauza de pranz. De asemenea astfel voi evita sa fac miscare seara, ceea ce mi-ar alunga somnul.

5. Pe langa sport, dimineata este pentru facut piata si pregatirea mancarii. Nu imi propun nimic mai ambitios. Vreau sa ma asigur ca am in timpul zilei mereu langa mine multe fructe si legume, ca sa nu existe tentatia de a ma duce la aparatul cu snickers pe care il avem instalat pe etaj.

6. Motivatia trebuie mentinuta zilnic. Pentru asta dedic 10-20 minute imediat dupa trezire. Imi recitesc lista de scopuri, rememorez lucruri care mi-au iesit bine in trecut, citesc site-uri de dezvoltare personala, fac orice care sa ma faca sa raman on track cu motivatia si sa incep ziua intr-o stare cat se poate de optimista.

Cam acestea au fost regulile cu care am inceput experienta celor 30 de zile de trezit la ora 5:00, pe care voi continua sa o relatez aici.

Time's up! :)

Train smart!





2 comentarii:

  1. Felicitari Sergiu pentru reusita si multumesc pentru sfaturi.

    O sa incerc si eu sa le pun in aplicare, desi eu ma chinui de ceva vreme sa ma trezesc mai de dimineata, asta inseamna ora 8:00 la mine :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Succes, e un plan maretz! Astept concluziile dupa 4-5 luni :-))

    RăspundețiȘtergere