marți, 3 mai 2011

To the Peak!

Mai sunt 7 saptamani pana la "the Big Day" pentru mine, Ironman Oradea. Dupa perioadele de base si build, care au durat fiecare cate opt saptamani, urmeaza inca 7 saptamani in care antrenamentele vor semana din ce in ce mai mult cu concursul, perioada asa-numita de peak. Vor fi antrenamente mai lungi facute la intensitati threshold si high aerobic pentru a invata organismul sa sustina un ritm mai intens pe distante lungi.

Saptamana trecuta a fost saptamana de recuperare, care mi-a prins destul de bine pentru ca ma simteam cam daramat dupa cele trei saptamani de 15-18 ore de dinainte. Luni seara simteam ca abia astept sa reincep saptamana normala, ceea ce este un semn bun ca refacerea a fost suficienta si oboseala a scazut in limite acceptabile.

Astazi prima zi de antrenament din saptamana (lunea e ziua mea de "odihna") a aratat asa:

Inot - 2900m
  • 350m incalzire
  • 10x25m exercitii
  • 7x100m aerobic moderat cu 5s pauza (~2:15min/100m)
  • 5x200m threshold cu 45s pauza (~4:05min/200m)
  • 10x25m kick set
  • 350m revenire
10min pauza

Bicla
  • 20min incalzire
  • 32min threshold (~140bpm)
  • 10min revenire
2min pauza

Alergat  - 20min aerobic moderat (~130bpm)

10min stretching

Dupa inot, in timpul incalzirii la bicicleta m-am alimentat cu 0.5L de Long energy de la Sponser, iar imediat inainte de partea mai grea de bicla am dat pe gat un gel si apa.
Alergatul dupa bicicleta mi s-a parut deosebit de usor (fata de brick-urile de pana acum) ceea ce inseamna ca am inceput oarecum sa ma adaptez la aceasta tranzitie bicicleta-alergat.
Am terminat simtind ca mai era loc destul, dar nu are rost sa fortez deoarece ma asteapta o saptamana destul de grea, cu urmatoarele antrenamentele cheie: long bike de 5h15min joi si Ecomaratonul de la Moieciu sambata!

Joe Friel & Co probabil ar zice ca sunt nebun sa bag o alergare montana de ~6h intr-o saptamana din perioada de peak, motivul fiind ca recuperarea necesara va fi de cel putin 2-3 zile, timp in care se pierde fitness acumulat cu greu. Da, probabil ca nu este cel mai intelept lucru, dar sunt anumite lucruri in viata care nu trebuie ratate, si unul dintre ele este Ecomaratonul. Asa ca accept faptul ca nu e cea mai buna alegere din punct de vedere al pregatirii ironman-ului, dar acest concurs montan e una din placerile pe care nu vreau sa le sacrific.

Ca sa "normalizez" un pic situatia, mi-am adaptat planul saptamanal astfel incat sa am duminica libera, si astfel se fac doua zile legate de odihna la sfarsitul saptamanii. Aceste 5 zile (marti-sambata) sper eu sa functioneze ca o perioada de "soc", in care sa supraincarc organismul pentru a avea un prag de supracompensatie cat mai mare, dupa odihna necesara (sper ca doua zile de recuperare sa fie suficiente... )

Supracompensatia inseamna adaptarea organismului si depasirea nivelului de fitness initial, dupa exercitiul si recuperarea adecvate.


Voi acorda atentie maxima recuperarii: baie de gheata, dusuri cald/rece, suit picioarele pe pereti (asta inseamna la mine E-ul din RICE),  masaj, stretching, recuperare activa, nutritie adecvata, si sper sa fiu gata sa o iau de la capat martea viitoare.

P.S. Seara am reusit in sfarsit sa agat doua biciclete de tavanul bucatariei. E o chestie pe care am tot amanat-o dar in sfarsit s-a intamplat.




Acum mai ramane de sters gramada de praf cu care am umplut bucataria inainte sa ma prinda Claudia :D

5 comentarii:

  1. Ma pregateam sa spun acelasi lucru legat de Ecomaraton dar ai dreptate, trebuie sa iti mai acorzi si libertatea de a mai te abate de la program.

    Unde faci antrenamentele de inot?

    Demential suportul de biciclete :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca alergi mai usor la moeciu cred ca daunele nu o sa fie asa mari.

    Foarte faina prinderea bicicletelor ;))

    RăspundețiȘtergere
  3. Inotul fac la worldclass downtown de obicei, sau la daimon club in parcul tineretului.

    Asa ma gandeam si eu, sa merg usor, dar oare o sa pot? :D
    Acum inteleg pe cei (e.g. Alex Diaconu) care vin hors concours la unele curse la care nu vor sa traga. Sa nu strice firma cu un rezultat mediocru. :D

    Da, cu agatarea biclelor am castigat ceva spatiu. Mai am doua de rezolvat, sa vad cum merg negocierile pentru a le agata in camera (am o garsoniera si doar acolo mai e loc).

    RăspundețiȘtergere
  4. fremen spunea...
    f fain te antrenezi, Sergiu...stintific, asa cum se face...si impartasesti, si mai frumos...Succese pt 2011, sa-ti iasa cum ti-ai propus! Numai de bine din Maramures!
    Cosmin C.

    RăspundețiȘtergere
  5. Incerc sa preiau si eu cat mai mult din ce vad ca merge la altii cu mai multa experienta. Cu stiinta au fost altii inainte, eu incerc sa merg cat decat inginereste.
    Sa impartasesc este exact scopul acestui blog, pentru ca si eu am desprins multe chestii utile de pe blogurile altora sau de pe forumuri, si as vrea sa dau ceva inapoi, filtrat prin prisma experientelor mele.
    Multumesc Fremen pentru cuvintele frumoase! Succes la antrenamentele cu Sebastian daca le mai faceti, ca ce face face bine, s-a vazut la Moieciu anul asta. ;)

    RăspundețiȘtergere