vineri, 15 februarie 2013

Training Peaks

My best training buddy. Il folosesc de un an dar de-abia in ultimile doua luni de cand am reluat antrenamentul structurat am ajuns sa il folosesc la maxim.
Pe scurt e un site unde iti uploadezi antrenamentele de pe garmin. Nimic deosebit pana aici, mai sunt o suta care fac asta. Are calendar unde iti poti adauga antrenamente viitoare. Iar nimic iesit din comun.

Exceleaza insa la doua capitole: planificare si analiza. Pune-l la treaba cu un gps, hr monitor si powermeter si poti spune ca te antrenezi stiintific.

Are un wizard in care introduci cate ore pe an esti dispus sa te antrenezi, o estimare a fitnessului tau actual, care sunt cursele de prioritate A/B/C si in ce date si iti intoarce un plan anual bazat pe teoria periodizarii regasita in The Triathlete Training Bible a lui Friel. De altfel Friel este omul din spatele Training Peaks si de-aia se regasesc aici o gramada din conceptele lui.
Cu alte cuvinte iti imparte sezonul in perioade de base, build, peak, pe saptamani, cu indicatii despre volumul si nivelul de intensitate saptamanal, si ce abilitati trebui sa lucrezi in fiecare saptamana. Recovery weeks included.
Ce-ti ramane e sa umpli fiecare saptamana cu antrenamente astfel incat sa respecti indicatiile generale pentru fiecare saptamana.

Aici vine in ajutor functia Virtual Coach. Asta iti sugereaza un set de antrenamente pentru fiecare saptamana, in functie de tipul ei. Daca e Base 1 atunci ai un set de antrenamente. Daca e Build 2 alt set de antrenamente. Treaba ta insa cum le distribui in saptamana prin drag & drop. Pentru managementul unui ciclu saptamanal, go to Training Bible sau vezi aici.

Daca vrei mai mult, pasul urmator dupa virtual coach este sa iti cumperi un program de antrenament dintre sutele disponibile de la zeci de antrenori certificati din toata lumea (si nu doar pentru triatlon, ci si de ciclism, maraton, sau, de ce nu, multi-day adventure races). Programul va aparea in calendar de la data aleasa.

Daca vrei si mai mult de atat poti folosi Coach Matching Service pentru a lua legatura cu un antrenor de oriunde din lume care sa iti faca un plan personalizat, sa iti urmareasca evolutia si sa te sfatuiasca.

Acum, dupa ce ai planul pentru un sezon intreg nu ai decat sa treci la treaba.
Dar tare bine ar fi sa ai o masura a efortului depus in fiecare zi, a fitness-ului curent (Chronic Training Load), a progresului la fiecare disciplina , sa stii cand e cazul sa tragi tare, cand e timpul sa o lasi mai moale, cand atingi forma maxima, cat pierzi daca te imbolnavesti o saptamana sau o luna, cum sa te dozezi intr-o cursa sau care este un rezultat realist pentru cursa de saptamana viitoare.
Cu un pic de documentare prealabila poti folosi TP sa afli raspunsuri pertinente si destul de exacte.

Toate aceste informatii conduc la decizii mai bune, o intelegere mai buna a propriilor capacitati si un sentiment de control al situatiei care sporeste placerea antrenamentelor. Si in sport ca in orice alt domeniu informatia si modul in care e utilizata poate face diferenta.

Nu zic ca nu poti obtine astfel de informatii si tinand un jurnal de antrenament pe hartie. Dar pentru sportivul self-coached si limitat de timp TP face treaba grea pentru ca el sa se poata concentra pe ce e cu adevarat important: visele sale.

3 comentarii:

  1. Salut :)
    Folosesc TP de ceva timp, dar de abia acum am gasit pe altcineva care il foloseste. Am niste intrebari pentru tine daca poti sa-mi raspunzi :

    1. Cum iti imparti timpul saptamanal pentru fiecare sesiune ? Folosesti weekly hours al lui Friel ? Si cum le imparti pe alea ? Eu de ex incerc sa le impart asa : 40% bike, 30% swim, 20% run, 10% weights. Dar nu stiu daca e bine :(

    2. La inot stii daca antrenamentele alea sunt aceleasi indiferent de nr de ore pe saptamana ? Am impresia ca daca ai 4 ore pe sapt sau 20 la inot iti da acelasi exercitiu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!

      1. Eu urmez un program de-al lui Friel pentru 9-13 ore pe saptamana. L-am cumparat de pe TP si imi apare in calendar. Costa cat o pereche de adidasi, dar mi-a salvat mult timp pe care l-as fi petrecut cu planificarea, si n-a mai trebuit sa am astfel de dileme.

      Impartirea ta cred ca e foarte ok tinand cont de ponderea fiecarei discipline in concurs.
      Dar trebuie sa tii cont de factorii tai limitativi, si sa aloci mai mult timp acolo unde esti deficitar.
      De exemplu daca inotul e disciplina mai slaba, atunci macar pentru o perioada, l-as tine la 40% din volumul total, pana simt niste imbunatatiri.

      10% weights e ok (in perioada de baza) daca nu ai mai dat de mult pe la sala. Dar parte din timpul asta l-as aloca si pentru exercitii de flexibilitate.
      In perioada de baza eu am 2 sesiuni de 45 demin.
      In perioada de build am o sesiunie de 30 de min de mentinere.
      Cu 2 luni inainte de concurs nu as mai face nimic cu greutati.

      2. Te referi la Virtual Coach banuiesc. E posibil sa fie aceleasi, dar e important sa urmezi spiritul lor, nu litera. Adica sa iti dai seama ce vrei sa obtii de la antrenamentul ala. In felul asta poti sa ti le adaptezi ca durata si eventual ca numar de seturi la nevoile tale.

      Ștergere
  2. Aha, mersi :)
    Da eu folosesc Virtual Coach momentan, poate la anu incerc un training program mai serios, anul asta sunt limitat acasa cu timpul :)

    RăspundețiȘtergere