sâmbătă, 16 februarie 2013

Antrenamentul de inot

Tocmai am venit de la unul asa ca am impresii "la cald" :)

Sunt trei pe saptamana la mine in program, marti, joi si sambata. Ma uit la ele in calendar la inceputul fiecarei saptamani si ma intreb cum naibii o sa le fac. Ca inotul nu seamana de loc cu alergarea si bicicleta.
La inot daca vrei sa progresezi trebuie sa ai un mix de drill-uri si intervale, unele mai lungi, altele mai scurte, ocazional cate un time-trial. Nu am long & moderate swim, cel putin nu pina apropierea curselor.
Nici nu pot inota prea incet pentru ca simt ca imi pierd tehnica.

Asa ca, spre deosebire de alergare si bicla unde antrenamentele sunt variate, uneori tempo intervals, alteori recovery (in programul meu zice "alearga jenant de incet" :) ), alteori long endurance in zona 2 etc. , mare parte din timpul in bazin sunt cu inima in gat, ma lupt pentru fiecare lungime de 25. Nu pot inota jenant de incet, e prea jenant pentru ego-ul meu.
Cam asa decurg lucrurile.

Daca n-as remarca ocazional ca "hei, parca recuperez cu cotul mai sus si am umarul mai relaxat", sau "ia uite cum reusesc sa respir in buzunarul de aer", sau "in sfarsit parca imi tin labele picioarelor intinse si apropiate", acesti mici indicatori de progres, nu as putea spune ca am o mare placere in timpul acestei activitati.

Dupa ce se termina e alta poveste. Daca (intamplator) am reusit sa termin tot ce aveam de facut fara sa trag prea mult chiulul (adica sa mai scurtez un inteval ici-colo, sau sa lungesc pauzele) sunt absolut extaziat si simt ca am mai bagat o fisa in pusculita cu antrenamente bune. Simt ca am mai pus o piatra la constructie, si ma amagesc ca data viitoare imi va fi mai usor, ca, deh, acum sunt un pic mai antrenat.
Pana la cateva ore dupa corpul imi e parca anesteziat, iar lucrurile decurg cu o incetineala placuta. Poate fi cea mai stresanta zi la serviciu, eu zic "chill, ma relaxez cu skill" pentru ca nu se compara cu ce-am suferit in ora aia de inot.

Bataia de cap cu inotul se amplifica din cauza aglomeratie din bazin. Acum doi ani la Worldclass consideram un culoar de 25 cu trei oameni ca fiind aglomerat. Azi, trei oameni inseamna numa' bine.
Da ca sa fie numa' bine, am foarte putine optiuni in ce priveste ora de antrenament.
Asa ca cele trei antrenamente sunt "ancorate" la anumite ore, iar lipsa asta de flexibilitate imi mareste stresul.
Se intampla de multe ori sa se apropie ora de antrenament iar eu sa fiu extrem de prins, sau obosit, sau fara chef. Nu pot zice hai ca il fac mai incolo, pentru ca mai incolo e armageddon in bazin. De fapt nu mai e bazin, e strand :)

Solutia la problema flexibilitatii, pe care am gasit-o eu, este sa tratez aceste antrenamente mai serios decat pe restul. Adica sa-mi organizez timpul in jurul lor, ca de-asta le si zic antrenamente "ancora", sa ma pregatesc pentru ele, astfel incat atunci cand le vine timpul, sa nu fiu stresat, obosit, nemancat sau fara chef.

Astea fiind zise, hai sa fac un studiu de caz pe antrenamentul de azi, sambata, 16 feb.
El arata asa:

    Workout #1:   Type: Swim
    Planned Duration: 1:15
    Description: (You may substitute a masters swim workout.) WU:
    5 x 150 easy each done as 50 pull, 50 kick, 50 swim.
    200 kick easy.
    4 x 50 (10”) moderate.
    MS:
    6 x 100 at T-pace (10”).
    800 time trial.
    CD:
    100 easy, 300 kick easy, 100 form.
    200 pull easy.
    Total: 3250

Am inceput sa-i acord atentie sporita inca de joi seara. Pe masura ce ma mai uitam la el, intimidarea mea crestea. Vineri ma simteam ca in ziua inainte de examen, si asa ma simt inainte de fiecare antrenament de inot, fara gluma.

Tot vineri aveam doua antrenamente de revenire, la bicla si alergare, de 1h fiecare, zona 1 de puls, la alergare niste lansate si topaituri intr-un picior.
Pe ala de bicla l-am facut dimineata, intensitate mica, cadenta mare, focus pe pedaling skills.
M-am simtit revigorat. Din pacate am avut o zi grea la serviciu, si n-am reusit sa-mi fac alergarea la 19:00 seara cum planuisem, asa ca a trebuit sa renunt la ea.

Motivul renuntarii la acest antrenament contine niste calculatii poate greu de inteles:
Daca termin alergarea mai tarziu de ora 20, nu reusesc sa adorm la 22, si nici nu am un somn prea odihnitor, astfel incat a doua zi, atunci cand conteaza, cand am antrenamentele cheie, nu dau randament.
Asa ca in astfel de situatii renunt la o alergare de umplutura in favoarea recuperarii pentru ziua grea care urmeaza.

Vineri spre sambata am dormit ok, nu neintrerupt, dar in jur de 8 ore. Antrenamentul sambata a inceput la 8 cand se deschide bazinul. Am ajuns la 8:05, deja era cate un om in fiecare culoar, not too bad.

Totul decurge dupa plan pana cand vine time-trialul de 800.
Pe asta trebuie sa il fac imediat dupa cei 6x100 la T-pace cu pauze de 10".
T-pace pentru mine la momentul actual inseamna 1:58/100m. Trag un pic cam tare la sute din cauza depasirilor pe care trebuie sa le fac (acum suntem deja 5 pe culoar) si cand termin respir ca o locomotiva.

In nici un caz nu reusesc sa incep imediat 800-le. Cine a conceput antrenamentul asta cu pauze de 10" e un sadic. )
La oboseala se adauga o stare de enervare. Doi tipi sunt genul care desi te simt ca le sufli in ceafa si stai dupa ei, atunci cand ajung in capat pleaca imediat, nu te lasa sa treci in fata, tre' sa te chinui sa-i depasesti in conditiile in care mai vin 2-3 pe partea cealalta. Altul inoata broasca pe loc.
Ies putin din bazin sa iau un gel si niste apa. Imi reprosez ca am uitat sa imi beau cafeaua dimineata.

Incep time-trialul cu pulsul sus, pentru ca asa am eu emotii inainte de orice chestie care tebuie sa se incheie cu un rezultat. Pana la 400m e greu dar merge. Dupa 400 e o lupta, hai inca 25, hai ca mai ai doar 300, hai ca poti, hai ca...
La 700m ma opresc 15 secunde. Iar e tipul care nu vrea sa ma lase in capat, si n-am cum sa depasesc.
Mai fac 100m la acelasi ritm dar nu pot considera ca a fost un time trial de 800, ci de 700.
Incerc sa privesc totusi partea buna. Duminica trecuta am facut 500m la 1:58/100m, acum am rezistat 700, si ar fi putut merge 800 la 2:00/100m.

Inca 200 m de kick cu placa si decid sa inchei. Deja s-a aglomerat foarte tare, nu mai pot lega cap la cap doua lungimi neintrerupte, iar ceasul arata 1h15 timp petrecut in bazin. Nu am facut tot cooldown-ul dar nu-i bai, ce-i mai greu a intrat la pusculita.

Cam asa a decurs cel mai greu antrenament al saptamanii.
Un mic diavol in creier nu-mi da pace ca nu am dat 100%, ca puteam sa ignor aglomeratia si sa imi termin cooldown-ul. Dar fobia mea de aglomeratie nu se da batuta asa usor.
Intotdeauna DUPA antrenament lucrurile par ca ar fi putut fi facute mai bine. De cele mai multe ori cred ca e o iluzie.

5 comentarii:

  1. complicat ..... mie una mi se pare mult prea complicat .... BRAVO pentru consecvență!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Anca, e cam complicat, recunosc. Am trecut pragul la care era simplu, am muscat din fructul interzis al cunoasterii si am fost condamnat la o viata de calcule, antrenamente la T-pace si time-trialuri. Dar si cu satisfactii mai mari.

      Ștergere
  2. Eu cred ca esti pe drumul cel bun, continua! Cu timpul o sa vina si placerea din timpul antrenamentului, nu numai la sfarsit :) Antrenorul meu are o vorba : "a fost greu? da... E bine, asa trebuie sa fie!" Si asa am ajuns de la zero la 5k in 2 ani jumatate, fara macar sa imi propun asa ceva.

    Bazinul unde inot are 20 m, 2-3 culoare pt cursuri si 2-3 culoare pt restul, inotatori si practicanti de "broasca pe loc" si "broasca cu capul afara si ochelarii de citit pe nas". Dar nu renunt indiferent cat de aglomerat e, ba incerc sa trag si mai tare, ca doar asa se mai sperie cate unul si se da la o parte. Imi spun intr-una ca am venit sa fac o treaba si nu plec pana n-o termin. Sau ca e numai bine ca pregatire pt triatlon, starturi la gramada si apa agitata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Adriana pentru incurajare!
      Si eu m-am gandit uneori ca e buna pregatire pentru startul de triatlon :)

      Ștergere
  3. Salut Sergiu,
    Am incercat si eu de cateva ori bazinul de la Radisson. Mult prea enervant si multa energie consumata aiurea pe tot felul de oameni care nu inteleg ca e antrenament nu stat la vorba in mijlocul bazinului. Ma duc si eu unde merge si Adriana si cand ne nimerim impreuna, pe culuarul unde stam noi nu mai sta nimeni. Facem niste sesiuni de kick la suprafata, mai mare dragul. Suntem rai dar merge.
    Frumoasa sesiune breakthrough mai ai.

    RăspundețiȘtergere