duminică, 23 octombrie 2011

Early riser - partea a 3-a

De la 1 septembrie am trecut de la un program in care ma culcam deseori dupa ora 11-12 si ma trezeam neregulat candva intre orele 7 si 10 (in functie de ce aveam de facut a doua zi, sau de cat de greu reuseam sa ma conving sa ies din pat) la un program de 30 de zile, in care urma sa ma trezesc la ora 5 in fiecare dimineata, fara exceptie, si sa ma culc atunci cand simt ca imi vine somnul.

Armele secrete urmau sa fie dieta mai bogata in fructe si legume si mai saraca in mancaruri "grele", abtinerea de la consumul substantelor care se joaca cu functionarea normala a creierul (cafea, alcool), masa de seara cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare, mentinerea motivatiei in mod activ in fiecare zi, si un somn ocazional de pranz de maxim 30 de minute.

Stiu, pare greu de digerat, fiecare din aceste lucruri necesita un efort de vointa, pregatire si cunostinte care au umplut carti intregi (ma refer la nutritia sanatoasa si renuntarea la dependente gen cafea, tigari, alcool).
Daca vreo dependenta (junk food, cafea, alcool, tigari, coca-cola etc.) constituie o problema majora, atunci aceea ar trebui sa fie focusul eforturilor, nu trezitul la ora 5.
In schimb daca o persoana are o dieta cu mancaruri predominant sanatoase, consum ocazional de alcool, o dependenta moderata de cafea (o cana pe zi), nu fumeaza, atunci este rezonabil sa poata face pasul urmator, si timp de 30 de zile sa incerce imbunatatirile pe care le-am descris pentru a avea un somn mai odihnitor, implicit o durata mai redusa a acestuia.

Ok, destul cu teoria, iata cum a inceput experimentul de 30 de zile.

Primele treziri au fost brutale. Dar desi simteam ca ma trezesc ca lovit de tren, ma ridicam cat puteam de repede si imi incepeam o rutina prestabilita. Nu trebuie dat timp creierului sa analizeze situatia in care te afli, pentru ca va gasi repede motive foarte convingatoare ca sa mai dormi inca o jumatate de ora.

Rutina includea, pe langa chestiile uzuale (spalat, imbracat), si bautul unei cantitati de aproape un litru de apa incalzita cu lamaie, pentru curatarea sistemului digestiv (works like a charm :) )

Dupa ce imi terminam rutina, eram deja mai alert, dar inca ma incerca o dorinta puternica de a ma intoarce inapoi in pat. Asa ca timp de doua trei ore incercam sa imi mentin atentia treaza, cu emailuri, citit stiri, bloguri sau diverse articole. Nici vorba de sport intens sau vreo munca productiva. Singurul scop in primele zile a fost sa ma obisnuiesc cu noua mea realitate si sa raman treaz dupa ora stabilita.

Pe la ora 8-9 ma simteam deja mai bine, dar nici trei ore mai tarziu ma apuca din nou o stare de somnolenta pe care mi-am explicat-o in felul urmator: mi-am decalat ziua cu 3-4 ore, si automat s-a decalat si somnolenta care ma incerca dupa masa de pranz, astfel incat acum aparea in jur de ora 11-12, in loc de ora 3 dupa-amiaza.

Cu mancarea lucrurile decurgeau in felul urmator:

Sezonul fructelor e in toi, asa ca profitam din plin facand cate o vizita la piata la ora deschiderii pentru a ma aproviziona cu fructe si legume proaspete. Iesirea aceasta de dimineata avea si un puternic efect revigorant.
Faceam o salata mare de fructe (4-5 fructe diferite) si mancam pana simteam ca sunt satul. Nu este usor sa te saturi doar cu fructe, dar perfect posibil. Cine zice ca fructele amplifica foamea... nu a mancat suficiente :D.

Pana la pranz mai mancam cateva fructe, si eventual o portie de cereale integrale cu iaurt. Masa de pranz consta dintr-o mancare de legume, si carne de peste, vita sau pui. Dupa-amiaza imi satisfaceam pofta de dulce mancand fructe uscate si migdale in loc sa ma duc la automatul cu Snickers pe care il avem la serviciu. Iar pe la ora 6-7 mai mancam o salata mare de legume cu branza sau peste.
Felul asta de a manca nu este batut in cuie, am o variatie multumitor de mare de mancaruri sanatoase pe care reusesc sa le fac singur sau sa le cumpar (multumesc Smartfood!).

Nu pot sa explic dar toate aceste lucruri legate de nutritie au venit destul de natural. Motivatia era atat de puternica incat nu simteam tentatia sa calc stramb, sau sa ma uit cu pofta la farfuria cu friptura de porc si cartofi prajiti a celui de langa mine. Este suficient sa ma uit la o astfel de mancare si imediat imi imaginez starea de ingreunare fizica si psihica care m-ar cuprinde, precum si riscul de a imi da peste cap programul de somn.

Desi am inceput sa mananc sanatos inca de la inceputul experimentului, acest lucru nu s-a vazut imediat in nivelul meu de energie.
Cateva zile am avut o stare de oboseala usoara, cu probleme de concentrare, nici vorba sa fiu foarte alert. Imi lipsea cafeaua, dar stiam ca daca beau o cana, este foarte posibil sa am probleme cu adormitul in acea seara si a doua zi sa ma simt si mai rau, asa ca nu imi venea foarte greu sa zic pas.

Pe scurt primele 4-5 zile au fost ciudate, derutante, dar stiam ca daca raman pe cursul stabilit, adaptarea nu va intarzia sa apara.

To be continued...

Train smart!

duminică, 16 octombrie 2011

Early riser - partea a 2-a


Aceasta este continuarea relatarii mele despre experienta formarii obiceiului de trezire zilnica la ora 5:00, pe care am inceput-o aici.

Eu am mai incercat in trecut sa ma trezesc devreme regulat. Am esuat pentru ca nu am avut o strategie buna, nu am vazut toate aspectele problemei si nu am atacat problema cu toate armele pentru a fi sigur ca reusesc.

Cat de bine dormi este strans legat de:

  • ce mananci si cand
  • cat sport faci si in ce moment al zilei
  • stres
  • ceea ce faci cu o ora-doua inainte de culcare

Ideal ar trebui formate obiceiuri sanatoase in toate aceste zone, inainte de a ataca problema trezitului devreme. Bineinteles ca este un cerc vicios. Nu ai timp sa mananci sanatos si regulat, sa faci sport, sa faci toate lucrurile care trebuie facute la timpul lor pentru a nu fi stresat, si sa petreci ultima ora din zi intr-o activitate usoara care atrage somnul, daca nu te trezesti devreme, dupa un somn foarte odihnitor dar nu foarte lung.

Eu stateam bine numai la capitolul sport. Macar asta fac regulat. La restul pre-conditiilor pentru un somn bun stateam cam prost. Nu pot sa zic ca mancam mai prost decat o fac majoritatea oamenilor, alegeam in general mancare sanatoasa, dar eram departe de nutritia ideala. Cu stresul eram de multe ori in pom, iar in pat ajungeam dupa o masa buna eventual direct din fata calculatorului.

Asa ca fara 8-9 ore de somn simteam ca nu sunt om. Simteam ca este posibil sa dorm mult mai bine, intr-un timp mai scurt, in medie 6.5-7 ore, daca adresez toate aceste probleme. Asta inseamna doua ore castigate zilnic, 14 ore pe saptamana, exact media care imi trebuie pentru realizarea obiectivului la Ironman.
Asa ca in cazul meu motivatia, ingredientul esential pentru succesul oricarei actiuni ce necesita un efort initial de vointa, e cat se poate de clara si de bine definita.

Cu motivatia bine definita, cu aspectele problemei intelese, mai ramanea sa aleg strategia. Aceasta strategie nu este o reteta universala, si tine cont foarte mult de conditiile mele specifice, care poate nu sunt aplicabile la altcineva. Fiecare trebuie sa isi aleaga strategia tinand cont de particularitatile vietii sale.

In cazul meu regulile au fost urmatoarele:

1. Ma voi trezi in fiecare zi la ora 5:00 timp de 30 de zile, fara exceptie. Ma duc la culcare atunci cand mi se face somn. Nu are rost sa impun o ora fixa pentru culcare. Nevoia de somn difera de la o zi la alta. Azi imi vine somnul la 11, si dorm doar 6 ore, maine seara voi fi mai obosit si adorm la 9:30.

2. Nu imi impun o ora fixa de adormit dar trebuie sa imi creez conditiile pentru a putea adormi atunci cand simt ca imi e somn. Asa ca voi fi in pat la ora 9:30 cu o carte buna. Cand simt ca nu mai pot urmari textul si mi se inchid ochii pun cartea deoparte si adorm.

3. Este posibil si foarte probabil ca in perioada de acomodare sa am unele zile in care ma simt obosit, iar un somn de 30 de minute la pranz va fi necesar. Am libertatea ca in acele zile sa lucrez de acasa. Daca nu s-ar fi putut acest lucru as fi gasit o solutie prin care sa strecor jumatate de ora de somn in pauza de pranz.
La asta ma refeream cand spuneam de conditiile specifice. Eu pot sa lucrez de acasa atunci cand simt ca am nevoie de un somn scurt la pranz, altii poate nu. Dar fiecare poate gasi o solutie.

4. Voi folosi dimineata pentru a face sport, dar moderat. Sase dimineata nu este momentul potrivit pentru o sesiune de intervale daca nu esti acomodat cu ora matinala. Sezonul de concursuri e pe sfarsite, si oricum aveam nevoie de o perioada de reconectare cu placerea de a face miscare, de care mai uit uneori in goana pentru auto-depasire.
Faptul ca reusesc sa fac in fiecare zi sport dimineata imi ia o grija de pe suflet, si nu ma mai stresez ca trebuie sa imi fac timp in pauza de pranz. De asemenea astfel voi evita sa fac miscare seara, ceea ce mi-ar alunga somnul.

5. Pe langa sport, dimineata este pentru facut piata si pregatirea mancarii. Nu imi propun nimic mai ambitios. Vreau sa ma asigur ca am in timpul zilei mereu langa mine multe fructe si legume, ca sa nu existe tentatia de a ma duce la aparatul cu snickers pe care il avem instalat pe etaj.

6. Motivatia trebuie mentinuta zilnic. Pentru asta dedic 10-20 minute imediat dupa trezire. Imi recitesc lista de scopuri, rememorez lucruri care mi-au iesit bine in trecut, citesc site-uri de dezvoltare personala, fac orice care sa ma faca sa raman on track cu motivatia si sa incep ziua intr-o stare cat se poate de optimista.

Cam acestea au fost regulile cu care am inceput experienta celor 30 de zile de trezit la ora 5:00, pe care voi continua sa o relatez aici.

Time's up! :)

Train smart!





Early riser - partea 1

Am facut sport, am mancat bine, am facut piata, mi-am pregatit ingredientele pentru o salata imensa pe care am luat-o cu mine la serviciu, am citit, am invatat ceva, am petrecut 10 minute pentru a-mi organiza ziua, si mi-am rezolvat o parte din task-urile ce tin de viata mea personala.
Este ora 9:00. Sunt plin de energie si pregatit sa primesc tot ceea ce ziua de munca urmeaza sa arunce in directia mea. Bring it on!
Cum suna?
Pentru mine pana la 1 septembrie acest lucru parea de domeniul fantasticului. Dar de atunci e o realitate zilnica.

Totul a inceput cu o intrebare. Ce trebuie sa schimb in viata mea pentru a-mi indeplini scopul de 10:30 la Ironman Ungaria, si in acelasi timp sa reusesc sa nu-mi neglijez si chiar sa cresc pe toate celealte planuri care compun o viata echilibrata si bine traita?
Cum sa fac intr-o zi cat mai mult din lucrurile care imi aduc satisfactie si care ma aduc mai aproape de indeplinirea scopurilor, fara a ajunge intr-o stare de epuizare sau oboseala cronica?

Am zabovit pe intrebarea asta ceva vreme, mi-am amintit greselile din trecut, am scotocit internetul, iar mecanismele subconstientului s-au pus in miscare, au analizat, au prelucrat si au scuipat chestiile astea in constientul meu:

1. Trebuie sa devii un early riser. Adica trebuie sa te trezesti zilnic cu noaptea in cap, ca sa beneficiezi de orele diminetii cand poti activa linistit, fara intreruperi, fara trafic, fara presiuni.

2. Trebuie sa ai un somn de calitate astfel incat 6.5-7 ore de somn pe noapte sa-ti fie suficiente si sa te trezesti usor, odihnit, si nerabdator sa incepi ziua.

3. Nivelul de energie trebuie sa ramana cat se poate de constant in timpul zilei pentru a lucra cu placere si a fi productiv cat mai mult timp. Mai productiv => termini treaba mai repede => mai mult timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat.
Nivel de energie bun si constant = dieta bazata preponderent pe fructe si legume proaspete. Fara cofeina, alcool, tutun, dulciuri rafinate, paine, mancaruri grele.

4. Mai putin stres. Sa iti definesti cu claritate ceea ce ai de facut si sa te apuci de la prima ora de lucrurile cu adevarat importante ajuta mult in acest sens.

5. Ai o motivatie puternica pentru a face toate aceste lucruri? Mentine-o asa! Motivatia tinde sa dispara, trebuie mentinuta in mod activ.

6. Ai mai incercat sa faci cel putin unul dintre aceste lucruri si ai esuat. Ce ti-a lipsit? O strategie care sa tina in mod realist cont de defectele si slabiciunile tale. Ti-ai propus mai mul decat poti duce, ca si cand ai fi un robot, nu o fiinta umana. Trebuie sa tii cont de tentatii, evenimente neprevazute, lipsa ocazionala de chef etc.

Am decis sa ma concentrez timp de 30 de zile pe un singur lucru : acela de a deveni o fiinta foarte matinala, prin stabilirea unui obicei de trezire zilnica la ora 5.

In teoria dezvoltarii personale circula ideea ca 30 de zile sunt suficiente pentru stabilirea unui obicei, adica dupa aceasta perioada depasesti punctul in care depui un efort de vointa pentru a face un lucru iar acel lucru devine un automatism.
Daca reusesti sa automatizezi suficiente dintre lucrurile care iti macina energia psihica, eliberezi aceasta energie si poti sa o directionezi catre lucrurile care conteaza cu adevarat.

Am mai cercetat putin si am vazut ca exista un studiu stiintific care concluzioneaza ca durata formarii unui obicei dureaza intre 18 si 254 de zile, media fiind de 66 de zile: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejsp.674/abstract

Deci durata indicata de studiu nu este tocmai cea vehiculata pe site-urile populare de dezvoltare personala, dar am decis totusi sa incerc cu 30 de zile. Psihologic este mai usor de digerat decat 2-3 luni de aplicare continua a unui efort de vointa. In plus m-am gandit ca acomodarea se face treptat, deci in ziua 10 imi va fi mai usor sa ma trezesc la 5:00 decat in ziua 1, iar in ziua 30 s-ar putea sa nu fie inca un obicei deplin, dar efortul de vointa sa fie totusi unul mai mic.

Este de dorit ca atentia sa fie concentrata pe formarea unui singur obicei intr-o perioada data de 30 de zile.
Dar in cazul asta acest lucru este imposibil, fara niste obiceiuri "de suport" suplimentare legate de dieta si activitatea de dinainte de culcare.

Gata, suficient pentru astazi! Pentru a avea o frecventa a postarilor cat decat decenta pe blogul asta m-am decis sa scurtez timpul de scris. Strategia de postari lungi saptamanale a dat gres pentru mine. Hai sa vedem daca postari mai scurte si mai frecvente functioneaza mai bine.
Chiar daca nu termin articolul, postez o parte, si cat de curand vine si urmatoarea legata de cum a decurs perioada de proba de 30 de zile si ce s-a intamplat dupa aceea.

Tot ce pot sa mai spun este ca am amanat sa scriu despre subiectul asta pana am fost sigur de succes, deci poate fi mai util acelora care isi doresc sa vada practic cum se poate crea un obicei bun, decat niste teorii frumoase de dezvoltare personala.

Train smart!