joi, 14 iulie 2011

Despre sport si muzica




Cateodata alerg prin oras pe inserate sau noaptea. Ma uit la oameni. Tineri iesiti la distractie, cupluri la plimbare, clientii din restaurante, oameni ai strazii, prostituate, taximetristi, smart casuals, uneori cate un alt alergator. Ma uit la cladiri, afise, vitrine, lumini si umbre. Observ orasul asa cum nu il vad cand ma duc la serviciu, sau merg undeva cu treaba. Nu ma grabesc, nu ma uit la ceas, nu ma intereseaza viteza, nu simt efort.

Stradute linistite, parcuri, sau zone aglomerate, noaptea orasul are un farmec aparte, iar traversandu-l in alergare parca ma disociez de corpul care devine doar un vehicul pentru constiinta mea observatoare.

Uneori alerg nu pentru ca trebuie sa devin un alergator mai bun. Uneori alerg doar in cautarea unei stari de spirit, o stare de prezenta intensa, greu de explicat. Nu judeci, nu gandesti... doar simti, constientizezi si existi.

Acestea sunt momentele cand gasesc o placere deosebita in a asculta muzica. O muzica potrivita reuseste sa amplifice senzatiile si sentimentele pe care le traiesc, si nu ma absoarbe intr-atat incat sa nu mai observ ce este in jurul meu.

Cand alerg in oras ascult la o singura casca, cu volum mic. In felul asta aud foarte bine masinile, cainii si toate zgomotele orasului, este bineinteles mult mai sigur. Am vazut alergatori, ba chiar si biciclisti cu ambele urechi acoperite de casti, si mi-au trecut tot felul de imagini negre prin cap... deosebit de periculos.

Alergatul la intensitate este cu totul altceva. Intreaga mea atentie este indreptata spre corp, nu mai observ aproape nimic din exterior. Poate sa vina Papa sa se aseze pe banca langa pista de atletism, nu cred ca l-as vedea. E o cautare continua dupa resurse fizice si psihice pentru a mentine tempo-ul ridicat pe durata propusa.

Muzica la aceste alergari intense ma scoate din ritm, am testat. Posibil sa fie si din cauza ca imi place sa ascult muzica cu schimbari de ritm, si nu totdeauna foarte rapida. Unii merg bine cu o muzica mai rapida si monotona (poate chiar apropiata ca ritm de cel cardiac) dar cum nu prea ascult asa ceva, mai bine renunt la muzica pentru acest gen de alergari.

Muzica in timpul concursului... depinde de teren, distanta, tipul concursului.
Imi place muzica pe ultima parte a unui maraton, sau la maratoanele cu putini spectatori. Pe urcarile de la maratoanele montane, mi se pare ca reusesc sa trag mult mai tare cu o muzica buna. In restul timpului ma pot lipsi foarte bine de ea, atmosfera de concurs sau frumusetea naturii reusesc sa imi tina atentia treaza si alunga posibila monotonie.

Caratul unui player si al castilor, fara sa te incurce in timpul alergarii, poate fi destul de tricky. Asa ca ma gandesc putin inainte de cursa. Chiar sunt portiuni unde am foarte mare nevoie de muzica? Daca nu, atunci nu ma mai complic, ascult inainte de concurs pentru motivare iar in timpul alergarii mai fredonez sau derulez cate o melodie in minte.

La bicicleta merg cu muzica doar la turele lungi de peste 4-5 ore, mai ales pe drumuri foarte cunoscute si monotone. Folosesc o singura casca si volum mic. Uneori ascult stiri sau cate o emisiune, ceea ce mi se pare mai greu de facut in timpul alergarii, dar pe bicicleta e foarte bine.

La inot am visat mult timp sa pot asculta muzica, mai ales cand aveam de facut seturi lungi, de 2000-3000 de metri, in bazin. Cineva a aflat de visul asta si mi-a facut cadou un Finis SwiMP3.

La inceput mi-a placut, dar de multe ori am avut surpriza sa il ating din greseala si sa deranjez pozitia ochelarilor, rezultatul fiind ca mi-a intrat apa in ei. Nu are nici un fel de semnalizare pentru cata baterie mai ai si nu pare sa tina foarte mult, trebuia sa il incarc inainte de fiecare sedinta de inot pentru a fi sigur ca nu se opreste brusc.

Nu reusesc niciodata sa il fixez in pozitia optima si din cauza asta se aude destul de slab. Este inca o chestie pe care trebuie sa o pui la incarcat, sa ai grija unde o tii, sa nu ii pierzi capacelul de la mufa USB. Un stres in plus.

Seturile la inot de genul:

 - 10x25 incalzire
 - 10x25 exercitii
 - 8x100 moderat
 - 8x100 threshold
 - 10x25 kicking
 - 10x25 cooldown

mi se par mult mai putin monotone decat ce faceam inainte, si anume inotat continuu cate 100-120 de bazine. Antrenamente de genul acesta necesita mult mai multa concentrare, si ca in cazul alergarilor intense, mi se pare ca muzica distrage.

Acestea sunt motivele pentru care am ajuns sa folosesc foarte rar muzica la inot.

Ce sa mai... ascultatul muzicii in timpul sportului a generat destul de multe dezbateri, parerile sunt foarte impartite si fiecare are dreptul la a lui.

Destul de complicat, dar ceea conteaza cu adevarat e simplu. :)
Ajungi seara acasa, pui un sort, un tricou, te incalti, legi sireturile. O suta de mii in buzunar, cheile, eventual playerul + castile (una singura in ureche) si ai iesit.

Un kilometru sau 20, nu asta e important. Important e sa alergi asa cum iti place tie, nu cum zic altii ca ar trebui sa fie.

Mai jos e playlistul meu, enjoy (or not) ! :)



Train smart!

3 comentarii:

  1. muzica imi place, imaginile nu;
    mi se par triste.
    si apropo......gandesti separat de a simti ?
    sau poate doresti numai sa simti si gata ?

    RăspundețiȘtergere
  2. La care imagini te referi? E doar una, cu orasul noaptea :)
    Poate ti se pare trist. Eu vreau sa nu mi se para in nici un fel.
    Sa alerg prin oras si sa nu judec, asta e urat, asta e frumos, e bine sau e rau, e trist sau vesel.
    Ce imi doresc este sa gandesc doar atunci cand este necesar.
    Bineinteles ca nu pot sa ma scap total de gandirea impulsiva. Imi vin ganduri in cap. Dar alergatul e un moment de meditatie in care incerc sa le alung si sa fiu prezent si constient.
    Este destul de interesanta senzatia de liniste si pace atunci cand reusesc sa fac asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.engadget.com/2011/07/14/sony-outs-water-resistant-walkman-nwz-w260-is-about-to-launch-n/ - poate e mai ok asta

    RăspundețiȘtergere